Kihon waza. Shiho, Kata & Kumite

Kumite

Betyder bogstaveligt sparring/kamp, og der når to personer træner deres teknikker imod hinanden. Kumite er evnen til at anvende alt hvad man har lært og trænet i Kihon og alt man har trænet i Kata imod en eller flere modstander.
Måden man træner Kumite er igennem et sæt angrebs og forsvars rutiner. Selvom der er et element af gentagelser af forsvars anvendelser bliver ens færdigheder i at angribe en modstander og forsvar af en modstanders angreb hurtigt udhvilet.

Kumite giver mulighed for at afprøve alle de teknikker i Karate. alle de teknikker du kan mod en lige eller bedre modstander. Når du kæmper i Dojo (trænings-salen) målet er det ikke at vinde, men at få afprøvet sine teknikker, om dine teknikker virker eller ikke virker for dig.

Der er flere typer af Kumite: F.eks.

 • Shiai Kumite (stævne kamp)
 • Jiyu Kumite (fri kamp)
 • Nanhon kumite
 • Gohon kumite
 • Oi sanbon kumite
 • Ippon kumite

Kumite er også en sport, som man kan konkurrere i ved at stile op i stævner. Her vinder den som har udført flest scorede teknikker.

Under vores frie kumite træninger skal udøveren anvende godkendt sikkerhedsudstyr, dvs. tandbeskytter, handsker, skridtbeskytter, benbeskyttere, mask, vestbeskytter mv.

———————————–

Shiho og Hapo: Det er mange forskelligt shiho i traditional Genseiryu karate af samesæt af forskelligt teknikker fra start til helt i sort bælter, med enkelt teknikker til kombinationer tekniker for 4 modstander fra 4 siden angribes og der fra Hapo den udvikler shiho for sort bælter some er fra 8 og mere modstander angribes til hjælp en for forstå hvordan skal træne sine teknikker for forsvar sig selv mod flere på engang

———————————–

Kata:

Betyder form af en stor anledning til at karate eksistere i dag fra flere 100 år fra gamle dag. Men samtidig er det også en af de mest misfortsåede dele af karate i nutid. En Kata består af en mængde sammensatte teknikker som udgør et forsvar mod vold rettet mod ens person. Senesier i Okinawa havde gennem mange år træning og prøver og test fundet frem til forskellige teknikker af forsvar og angreb man kan blive udsat for. En Kata indeholder forsvar tekniker mod flere usynlig modstander flere af disse angriber. Kata er således et fysisk, psykiske over effektive selvforsvar teknikker fra en tid, hvor der ikke fandtes noget teknologier 

Mange udøvere i dag kender desværre ikke betydningen af Kata og de har ikkelyst træning dybt i Kata og der fokuseres meget på udøverens evne til at kopiere lærerens måde at udføre kataen på i stedet for at lade kataen spejle udøverens forståelse af de teknikker den indeholder. Mange ser et mål i sig selv at lære så mange Kata som muligt uden forståelse skelen til indhold og udførsel af de teknikker der forekommer i Kata. Alene dette står i skærende kontrast til en af forudsætningerne for at kunne lære karate ordentlig nemlig fordybelsen og forståelsen af den enkelte teknik.

En Kata bør laves med konstant fokus på betydningen af enkelt teknikkere og den bør tillempe efter personens fysik og personlighed. En Kata lærer ikke en noget men det sammensætter det man allerede har lært.

Forståelsen/betydningen (bunkai) af selvforsvar teknikkerne i Kata er også meget forskellig i dag. Flere systemer bygger deres selvforsvar teknikker i Kata op på rene karate angreb, som hører hjemme i konkurrencer og hvor forsvareren må vide hvilken teknik der angribes med for at kunne anvende sine tillempninger, som ofte afsluttes uden at der er opnået kontrol over angriberen.

Denne måde at træne kata på skyldes stor uvidenhed og manglende forståelse inden for området selvforsvar og er et resultat af den masse udbredelse der har fundet sted inden for karate, hvor selvforsvarsdelen har fjernet sig mere og mere gennem tiden.

I vores klub trænes den effektive realistiske selvforsvar teknikker fra Kihon, kata, kumite. Det vil sige teknikker der rent faktisk kan anvendes mod et pludseligt aggressivt realistisk angreb på ens person.

Ud over effektive selvforsvar teknikker er Kata også en måde at træne

 • Balance,
 • Kordination
 • Kambination
 • Koncentration / Zanshin
 • Kondition
 • Fysiske balance & styrke
 • Psykiske balance & styrke

Kata er også kategori, som man kan konkurrerer i ved stævner hvor den flottest udførte Kata vinder.

Kihon træning:

Basis øvelserne i alle teknikker fra Stillinger, parader, stød, slag og spark er både begyndelsen i Karate og det ultimative mål.

Selvom det måske kun er et spørgsmål om få år for at lære dem, vil total beherskelse måske aldrig komme, selv efter mange års træning. Man skal træne kihon jævnligt, med maximum koncentration og power, samt at bestræbe sig på, at udføre teknikken korrekt hver gang.

Kihon er indlæring af grundteknikker og har til formål at indøve bevægelserne rent teknisk, det vil sige,

 • Muskelstyrke
 • Præcision
 • Kime/kraftkoncentration
 • Refelakser
 • Kontrol
 • Zen/koncentration
 • Balance
 • Rigtigt og fint form

Kihon er en enkel, men vigtig trænings form, som udgør den væsentligste del af træningen.

Efter indlæring af enkeltteknikker er næste Kata, hvor forskellige basicteknikker kombineres med bevægelse i forskellige stillinger. Her trænes elementer som timing, balance, koordination og koncentration. Målet med Kihon er at kunne udføre de samme teknikker i Kata, på den samme præcise og stærke måde som under stående basis tekniker.